Terserusvägen 32, BROMMA - 08-656 36 00 - info@sm-markiser.se
Hem
Utvändiga solskydd
Invändiga solskydd
Råd & tips
Inspiration
Aktuellt
Kontakta oss

Råd & Tips

Nedan finner du svaret på några ofta förekommande frågor. Finner du inte svaret på din specifika fråga är du alltid välkommen att höra av dig. Gäller det reservdelar är det ofta bra med en bild på detaljen i fråga. Är vi ute och monterar är det inte säkert vi svarar, använd då gärna vårt kontaktformulär så hör vi av oss. 

Min markismotor fungerar inte - vad ska jag göra?

Det finns ett flertal fabrikat på svenska marknaden. De flesta har bra manualer man kan ladda ner från nätet, exempelvis franska Somfy. Beroende på hur händig/intresserad man är kan dessa ge ledtrådar till en lösning. Att ge generella tips på detta är vanskligt då det finns olika motortyper (radio- eller knappstyrt via tangestströmställare), olika automatiker (sol- och vind eller bara vind) samt app-styrning. Har man sådan otur att motorn är trasig är det vanligtvis lönt att byta denna om stativet i övrigt är i acceptabelt skick. 

 

Skydda kappan/volangen

Kappan håller längre om den tas bort under vintern. På många markisfabrikat sitter kappan i ett eget spår i frontprofilen och kan lätt tas bort. Under förutsättning att markisen sitter så till att det går lätt att återmontera kappan. Sitter markiser högt eller svårt till, låt kappan sitta kvar.


Rengöring av markis

För lång livslängd på markisduken, tvätta av den regelbundet. Detta fungerar bäst på markiser som sitter på bottenvåningen där det är lätt att komma åt och tvätta. Det lättaste är att använda trädgårdsslangen och spola av markisen i utfällt läge. Låt den torka innan markisen fälls in igen. Vi säljer tvätt och impregneringsmedel för markisväv om smutsen sitter hårt. Allt går kanske inte att få bort, men duken blir fräschare.
Markisstativet torkas av med fuktig trasa, eventuellt med lite allrengöring.
Var försiktig med att smörja markisstativet, normalt behövs ingen smörjning. Om ni ändå behöver smörja så använd tunn olja eller spray, typ 5-56. Akta duken och torka av överflödig olja.


Smörjning av rullgardiner

Smörj inte rullgardinen på mekanism sidan, där den platta tappen sitter. Spärrarna som gör att rullgardinen stannar klibbar fast och slutar att fungera då.